Alan da Gaçan mı...

Ünlü demagogumuz Demirel olsa böyle derdi; “alan da gaçan mı vaa..” evet var. Biz bas bas bağırıyoruz; “Giresun dernekçiliğinin ombusdmanı kim olacak?” diye. Ama birileri buna hiç aldırmıyor. İki tane federasyon bulmuş üçüncüsü de sanal… Birileri kurmasın diye Giresun Konfederasyonu diye bir oluşum orta yere çıkıveriyor…Şimdi birileri “biz daha ombusdmanı anlamamıştık, bu demagog da nerden çıktı” demesin…

Neyi ve kimi kastettiğimizi anladınız. Giresun Dernekler Federasyonu(GİRDEF) ile Giresun’da kurulu adını yeni duyduğumuz, ne iş yaptığı henüz kamuoyuna yansımayan Giresun Federasyonu bir olmuşlar, tam adını henüz öğrenemediğimiz Marmara Giresun Federasyonu adlı sanal federasyon ile konfederasyon kurmuşlar.

Tam da Bursa’dan tok bir ses çıkmışken. Henüz tanışma fırsatı bulamadığım ama Giresun dernekçiliğinin duayenlerinden olduğu besbelli olan Avukat Murat Toker, ardı ardına yazdığı güzel yazılarla Giresun dernekçiliğinde hakkı sahibine teslim etmişken. Daha mürekkebi kurumayan yazısında “Halil Kütük yıllar içinde yaptığı hizmetlerle İstanbul'da yaşayan her siyasi görüşteki Giresunlunun çoğunluğuna Giresunluluğunun siyasi görüşünün önünde olduğunu kabul ettirdi. Elbette her Giresunlu gibi Halil Kütük'ünde bir siyasi görüşü vardır. Ancak Halil Kütük ismi geçince insanların aklına A Partisi, B Partisi, C Partisi gelmiyor; Giresun ve Giresunlu geliyor. Halil Kütük ismi İstanbul'daki Giresunluların çoğunluğunca Giresun birliğinin sembolü oldu. Önümüzdeki bir yıl Halil Kütük'ün omuzlarına tarihi bir yük getirdi. Önümüzdeki genel seçimlerde Giresunluların nüfusuna göre İstanbul'da milletvekili çıkarma sorumluluğu, bölge bölge Giresunlular adına bütün siyasi partilerle pazarlık yapma sorumluluğu Halil Kütük'ün omuzlarındadır. Siyasi partiler Giresunluların yoğun olduğu bölgelerde Giresunluları yok sayıp listelerinde seçilebilecek yerlere Giresunlu aday koymazlarsa bu bölgelerden bağımsız Giresunlu adaylar çıkarıp seçtirmekte Halil Kütük'ün omuzlarında olacaktır. İstanbul'daki Giresunlular için en büyük tehlike Giresunluların birliğini temsil etmek iddiasıyla yola çıkan bir derneğin, federasyonun, konfederasyonun, filan partinin arka bahçesi diye Giresunlularca algılanmasıdır” diyordu.

Bu yazıdaki siyasi nitelemeleri ve istekleri şimdilik bir kenara bırakalım. Zamanı gelince bu istekler de elbette dillendirilmeli ama ortaya nur topu gibi bir de konfederasyonumuz çıktı. Ziya Paşa’nın dediği gibi “ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz / şahsın görünür rütbe-i aslı eserinde” bugüne kadar ne yapmış bu federasyonlar da şimdi konfederasyon olarak ne yapacaklar, hep beraber göreceğiz. Ama bu kadar dernek ve federasyonlar insanın kafasını da karıştırmıyor, değil.

Halil Kütük’ün başkanı olduğu Giresun Dernekler Birliği ile Hasan Turan’ın başkanı olduğu Giresun Federasyonu el ele vermişler, bu yıl Giresun Günlerinin dördüncüsünü yapıyorlar. Her yıl Feshane’de yapılan bu etkinliğe bir de isim bulmuşlar; “Efsane Başlıyor” diye. Gerçekten de yapıldığı üç sene boyunca bütün Giresunluların yolu bir şekilde Feshane’den geçti. Feshane yeni dostlukların ve yeni heyecanların başlangıcı oldu. Ama birileri buradan kendilerine ve mensup olduğu yerlere bir pay çıkarma niyetini ortaya koydular. Kendilerine mevcut organizasyonlarda bir rol biçilmediğini, biçilemeyeceğini anlayınca da üç beş kafadar bir araya gelip yeni yeni federasyonlar ve konfederasyonlar kurmakta beis görmediler.

Birileri ön alıyor ama bunun önüne nasıl geçilecek; bakalım göreceğiz…

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mahalli İdareler Secimi ve Ortaya Çıkan Haksızlıklar

Giresun Dernekçiliğinin Serencamı…

Giresun İzcileri Buluştu…